LUPERCALES

Lighting up urban tactics

Bella a Trinitat Vella

Fins al moment la lluminària ha estat instal·lada en contextos que ens han permès conèixer diferents perspectives i aproximacions al treball de planificació urbana que, centrades en els ciutadans i les persones, intenten construir les millors condicions per a una ciutat habitable i propera.

BELLA TRINITAT VELLA ©LUPERCALES 06

El primer emplaçament, al Centre d’Atenció Primària Lluís Sayé del Raval, pretenia donar visibilitat a una joia arquitectònica del racionalisme en arquitectura, un projecte del GATCPAC, el Dispensari Central Antituberculós dels arquitectes Subirana, Sert i Torres Clavé. La corrent higienista i reformadora d’aquest grup d’arquitectes és una peça clau dels fonaments de l’urbanisme modern que ha condicionat la forma i funcionament de les ciutats tal i com les vivim en l’actualitat. Aquesta es la darrera herència rebuda, el estrat més visible i més proper de les capes de temps que s’acumulen conformant el paisatge urbà d’una ciutat antiga qualsevulla, com Barcelona.

Després hem estat instal·lats a Ca la Dona, hem sigut rebudes amb complicitat per les habitants de “la Casa” i hem compartit desitjos d’una certa ciutat que puguem estimar i que ens estimi i ens valori. Hem aprés el que significa treballar en espais compartits, i com es dissenya el futur de forma col·laborativa.

Més tard, al Casal del Barri del Pou de la Figuera, hem trobat la força i l’esperit del veïnatge, de la autogestió d’allò que ara se’n diu “espai públic” i que moltes vegades no saben exactament què cosa es, quan sortim de la retòrica i ens enfilem “al carrer”.

BELLA TRINITAT VELLA ©LUPERCALES 09

Ens varen avisar del barri de la Trinitat Vella i ens van convidar a participar en el Festival REC’16 i no ens hem volgut negar, ens agrada la idea de viatgar i conèixer la perifèria, tan plena de vida i de secrets, i tant a prop. Moltes vegades les distàncies son categories teòriques, i no pas físiques. Ens queda molt a prop aquesta Casa de les aigües, aquest nus i aquest Parc de la Trinitat. Just ara que ens queda poc per marxar del barri, comencem a treballar amb entitats del territori per planificar col·laboracions, festes i encontres.

BELLA TRINITAT VELLA ©LUPERCALES 02

Entenem que la naturalesa oberta, progressiva, del nostre projecte fa que tot intent d’explicar-ho suposi una minva, que es faci difícil acotar. Com la ciutat mateixa, és moltes coses. També es un joc: el proper emplaçament es un secret i els i les ciutadanes hauran de trobar-lo al cor del barri del Raval el 30 de maig per poder desvelar el seu nou missatge ocult, o més bé per recrear-ho, decidir-ho.

El viatge no ha acabat encara…

BELLA TRINITAT VELLA ©LUPERCALES 12

‘Bella’ es un projecte subvencionat pel Ajuntament de Barcelona amb el suport de Delta Light i d’Intervento Museografía e Il·luminació

Les fotografies, com sempre, d’Álvaro Valdecantos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 25, 2016 by in Uncategorized.

Navigation

%d bloggers like this: